10.10.2014

Periaatepäätöksiä

Nyt pitäisi pikku hiljaa päättää millä periaatteella taloa tehdään. Asemakaavassa on määritetty, että julkisivun tulisi olla tiili tai rappaus. Kustannussyistä yritämme kuitenkin löytää harkkotaloa edullisemman ratkaisun. Vaihtoehtojahan on monia. Tässä ne mitä meillä punnitaan.


Vaihtoehto 1


Kellarikerros valuharkoista ja puurunkoinen talopaketti päälle, johon sementtilevy ja rappaus. Tämä vaihtoehto tuli ensimmäisenä mieleen, kun näitä alettiin miettimään. Tällä ratkaisulla kerrosten väliin jää kuitenkin "sauma".


Kuvat: Lammin Betoni Oy ja Gyproc (pdf sivu 24)


Vaihtoehto 2


Kellarikerros sandwich-betonielementeistä ja vastaava talopaketti päälle kuin vaihtoehdossa 1. Tämä olisi kiehtova periaate, jos kustannukset valuharkkoihin nähden olisivat kilpailukykyiset. Ajankäytöllisestikin tämä olisi hieman harkkoja nopeampaa.

Kuvat: Paroc Group Oy ja Gyproc (pdf sivu 24)


Vaihtoehto 3 


Koko talo sandwich-betonielementeistä. Tällä periaatteella talo olisi pystyssä hyvinkin nopeasti ja pääsisi ns. samantien itse asiaan. 


Vaihtoehto 4


Koko talo enempi tai vähempi polystyreeni-elementeistä. Ajatuksenahan tämä on ihan paras, mutta hieman epäilyttää, kun kaikki vähänkään jämäkämpää kiinnitystä kaipaavat kohdat ulkoseinillä pitäisi tietää ennakkoon. Lisäksi tekisi mieli käydä lämimässä jääkiekkoa valmiiseen ulkopintaan ja nähdä, minkä näköistä jälkeä jää (jos jää).


Kuva: Finneps Oy


Tarkoituksena olisi selvitellä suuntaa-antavia kustannuksia kullekin vaihtoehdolle. Kuitenkin mielipiteet ja kokemukset näistä ovat erittäin tervetulleita jo nyt!

-K

10 kommenttia:

  1. Meille tulee kellari betonielementeistä ja sen päälle sitten puuelementtitalo. Meillä on pintamateriaali tosin puuta. Ellen ihan väärin muista meidän talomyyjän puheita (Heikki Rintala Malmin Rautiasta) niin myös puuelementin voi rapata. Ainakin meidän osalta hintaero betonielementin ja harkkokellarin välillä jäi melko pieneksi (alle 10%) joten valinta oli aika helppo. Harkkokellareissa on aina riski että joku menee pieleen jossain vaiheessa (keli estää valamisen, työmiehet ottavatkin lomaa kesken kaiken jne.). Tosin tällä hetkellä on ostajan markkinat varsinkin kivitalojen suhteen joten voi olla että hintaero on huomattavasti suurempi nyt.

    Sitten vielä tuosta vaihtoehto 4:sta, kävimme katsomassa samantyylistä rakennelmaa toiselta toimittajalta (en nyt muista mikä mutta toivat talot Saksasta) ja me tiputimme sen heti pois juuri tuon kestävyysaspektin sekä hinnan takia, mikä oli samaa luokkaa kuin puuelementit.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi! Tuttavamme olivat saaneet tässä hiljan melko edullisen tarjouksen betonielementtitalosta. Nyt meillä vakavasti harkitaan juuri sitä vaihtoehtoa. Ollaan kuitenkin rakentamassa sen verran isohkoa taloa, että tässäkin periaatepäätöksessä todennäköisesti kustannukset ratkaisevat, millä taktiikalla lähdetään liikkeelle. Jahka tässä saadaan arkkitehtipohjat "lukkoon", niin päästään hintoja kyselemään. Veikkaanpa, että tuo vaihtoehto 4 jää meilläkin ainoastaan puheen tasolle.

      -K

      Poista
  2. Tuo betonielementti on kyllä varteenotettava vaihtoehto, jos on yksinkertaiset muodot voi olla jopa "perus" kivitaloa edullisempi. En tiedä minkä kokoista taloa teille tulee, mutta meidän tarjouksissa oli hintahaarukat 140-180.000€ välillä 140m2 kellarista, betonielementti oli sieltä kalliimmasta päästä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meille on tulossa aikalailla kantti kertaa kantti mallinen ratkaisu, joten sen tosiaan luulisi olevan juuri betonielementeillä toteutettuna melko simppeli. Tuntuu vähän korkealle tuo teidän hintahaarukka. Saapi nähdä millaisia tarjouksia me saamme.

      Poista
    2. Kirjoitin vähän epäselvästi, tuo summa on kahdesta n. 140m2 kellarista :)

      Poista
    3. No mä vähän mietin, että onpa melko kallis. Olis tietty voinut tajuta, kun teillä sen kaksi taloa on tuloillaan :D

      Poista
  3. Oulunkylään valmistellaan Honkarakenteen hirsitalolle kellariperustaa. Kaksi taloa 90 m2 kellarit. Juuri perustussuunnittelija on valittu ja pitää kysellä tarjouksia. Meillä jo on mm Potiuksen ja Perustavan tarjoukset. Mutta arkkitehti oli perustussuunnittelijan kanssa miettinyt, että nyt saattaisi saada betonielementtejä edullisesti. Mihinkäs ratkaisuihin olette tulleet ?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi Taija! Saatan olla jo myöhässä vastaukseni kanssa, mutta kerronpa silti :) Kysyttiin parilta betonielementtitehtaalta/myyjältä sekä koko talolle, että pelkästään kellariosalle elementtejä. Lisäksi H:lla oli jonkin näköinen hanskatuntuma, mitä kellariosa maksaisi harkoista tehtynä. Lopputulema oli, että harkot tulivat edullisemmaksi. Alkuun oltiin kyllä ajatuksentasolla kovasti betonielementteihin kallellaan. Tarkempi selonteko periaatepäätöksen teosta postauksen muodossa on tulossa :) Onko teillä jo hinnat vertailtuna?

      Poista
  4. Harkot ovat ylivoimaisesti edullisimpia ostohinnaltaan (15 000e n 90m^2 kellariin ontelolaattoineen päivineen vrt n 50 000e betonikellaripaketti tykötarpeineen), mutta niihin tulee päälle raskaammat LVIS-asennustyöt ja seinien tasoitus (5-10 000e). Tällä hetkellä laskelmissani harkkokellari (78te) olisi itse rakennettuna ja suurin osa LVIS-töistä tehden 12% (11te) betonikellaria (89te) edullisempi vaihtoehto, mutta tiedä häntä jaksaako useiden kuukausien ajan talon valmistumista tällä valinnalla pitkittää ja kaikkea vapaa-aikaa rakennustyömaalla viettää :).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jep, samaan lopputulokseen tultiin mekin. Tosin ylempi kerros tulee nyt puurunkoisena talopakettina. Juuri tuo kaiken vapaa-ajan käyttö raksalla tuntui tympeälle, etenkin kun sitä hommaa riittää rakentamisessa ennen ja jälkeen harkkohommankin :)

      Poista

Kiitos kommentistasi! :)